
Voorstel tot huurbevriezing
U heeft vast gehoord over het voorstel van het kabinet om de huren te bevriezen.
Als het besluit definitief is dan lichten wij u hierover in. Maar tot die tijd blijft de huurverhoging gelden die is bepaald in overleg met huurdersorganisaties. Wij houden u op de hoogte. Meer informatie vindt u hier.
Onze reactie op de voorgenomen huurbevriezing
Huurbevriezing lijkt mooi, maar schaadt huurders en woningbouw
Het kabinet wil de huren van sociale huurwoningen de komende twee jaar bevriezen. Dat betekent: de huur mag niet omhoog. Dat klinkt als goed nieuws voor huurders. Maar bij WYwonen maken we ons hier juist zorgen over. Wij denken dat het geen cadeau is voor huurders en ook niet voor de samenleving, maar wel voor het Rijk.
Wat doen wij met huurinkomsten?
WYwonen is een woningcorporatie. Wij willen dat mensen goed en betaalbaar kunnen wonen. Wij zijn een stichting, we maken geen winst en houden ook geen geld ‘over’.
De huurinkomsten gebruiken we bijvoorbeeld voor:
• het bouwen van nieuwe woningen,
• het opknappen van bestaande huizen,
• het energiezuinig maken van woningen.
De huurprijs verandert soms: een kleine verhoging of verlaging. Zo zorgen we dat onze inkomsten passen bij onze uitgaven, zoals de kosten van bouwmaterialen, grond en personeel. Ook zorgen we er zo voor dat de huurprijs past bij de lagere inkomens, daarom is het ook ‘sociale huur’.
Waarom een kleine huurverhoging logisch is
Alles wordt duurder. Dat merken huurders ook, bijvoorbeeld in de supermarkt. Wij als woningcorporatie merken het bij de bouw, het onderhoud en het energiezuinig maken van woningen.
Ook de lonen en uitkeringen gaan omhoog. Als de huren een beetje mogen meestijgen, kunnen wij blijven doen wat nodig is, zoals:
• goede service bieden aan huurders,
• woningen goed onderhouden,
• zorgen voor energiezuinige woningen,
• nieuwe huizen bouwen voor nu en later.
Wat zijn de gevolgen van een huurbevriezing?
Een woningcorporatie moet continu investeren. Komt er minder geld binnen? Dan moeten we besparen. Op bouw, op onderhoud, of op isolatie. Minder inkomsten betekent dat er minder geld geleend kan worden; vergelijk het met een hypotheek. De voorgestelde huurbevriezing zorgt dat woningcorporaties in Nederland maar liefst 50 miljard minder kunnen investeren tot 2030, berekende bracheorganisatie Aedes.
Concreet verliest WYwonen door de voorgenomen huurbevriezing 2 miljoen per jaar aan geplande inkomsten en dus 4 miljoen in twee jaar. Dit geld gebruiken wij voor het vervangen van keukens en badkamers, reparaties, hier zullen we dus zuiniger moeten zijn. Dit heeft ook effect op de financieringsruimte voor nieuwe plannen. We zullen onze plannen voor verduurzaming en nieuwbouw moeten bijstellen om naar de toekomst toe financieel gezond te blijven.
Onze huurdersorganisaties adviseerden positief over een beperkte huurverhoging – zij wilden, net als wij, dat we kunnen blijven investeren in kwaliteit en beschikbaarheid van woningen. Ook voor hen is dit dus een koude douche!
Huurbevriezing moet van tafel
Wij willen dat de huurbevriezing van tafel gaat, en het Rijk zich houdt aan de eerder gemaakte afspraken in de Nationale Prestatieafspraken. Compensatie is voor ons geen optie, dat zien wij als een doekje voor het bloeden. De huurbevriezing klinkt misschien als een goed plan. Maar de gevolgen zijn groot, voor huurders van nu én van later.